
FAQs on implementation of Swachhta Action Plan of CBEC  

 

Ser

ial 

No. 

Question Answer 

1. From where to spend 

money on activities 

related to Swachhta?  

Is it to be spent from 

O.E (General)/ 

CBEC has earmarked funds to be spent exclusively on Swachhta 

related activities and a separate Budget Head O.E. (Swachhta) has 

been created for this purpose and field formation under CBEC 

have been allocated funds under this head 

 

 

2. Shall the O.E. 

(Swachhta) fund be 

allocated every year 

to field formations? 

 

As of now, financial years 2017-18 and 2018-19 have been 

earmarked for swachhta Action Plan in CBEC 

3. At PFMS portal, there 

is no provisioning of 

O.E. (Swachhta) 

head, therefore, how 

to proceed ahead? 

 

O.E. (Swachhta) head has been created under the ambit of O.E. 

(General) only for the purpose of monitoring expenditure on 

Swachhta related activities.  Therefore, O.E. (General) on PMFS 

shall include O.E. (Swachhta) also, for which separate funds have 

been allotted under O.E. (Swachhta) head.  

4. What are the 

activities on which 

funds can be spent 

from O.E. 

(Swachhta)? 

The list of 19 activities has been provided at the webportal of 

Swachhta Action Plan – www.swachhtaactionplan.com and the 

same can be accessed at following link:- 

 

http://dghrdcbec.gov.in/WriteReadData/SAP%20 

Expenditure%20letter_08_03_2017.pdf 

 

5 Can formations 

construct toilets in 

Schools? If yes, 

which type of Schools 

(Government / 

Private)? 

 

Yes,  preferably in Government Schools as Point (a) in Para 3 of 

Link  http://dghrdcbec.gov.in/WriteReadData/SAP%20 

Expenditure%20letter_08_03_2017.pdf specifies that fund from O.E. 

(Swachhta) can be spent on “IEC (Information, Education and 

Communication) activities.”  

As per link  

http://swachhbharatmission.gov.in/sbmcms/writereaddata/images/

pdf/Guidelines/SBMG_IEC_Guidelines.pdf 

 

IEC activities are not to be treated as „stand-alone‟ activity as it is 

largely about effective IEC to nudge communities into adopting 

safe and sustainable sanitation practices. 

 

6. Can funds from O.E. 

(Swachhta) be spent 

on Swachhta related 

activities in 

Govt/Departmental 

residential colonies? 

 

Yes at Point (c) in Para 3 of link 

http://dghrdcbec.gov.in/WriteReadData/SAP%20 

Expenditure%20letter_08_03_2017.pdf which specifies that funds from 

O.E. (Swachhta) can be spent on “Clean habitations and clean 

surroundings.” 

7. Is the maintenance 

related work in 

Department owned 

Buildings,  mandatory 

to be carried out from 

CPWD only? 

 

For Civil related work Chapter 7 of Infrastructure Manual may be 
referred at Link given below :- 
 
http://dghrdcbec.gov.in/WriteReadData/_0_Infras 
tructure%20Manual.pdf 
 
 

8. Can articles meant for 

consumption in 

respect of 

 

Articles available with GeM are to be purchased from GeM only. 

 

http://www.swachhtaactionplan.com/


Swachchtarelated 

activities, be 

purchased from other 

places than GeM ? 

 

9. Whether expenditure 

on activities like 

cleanliness, white 

wash etc done in 

Schools/Iconic places 

can be incurred from 

SAP Fund? 

Yes,  preferably in case of Government Schools as Point (a) in 

Para 3 of Link  http://dghrdcbec.gov.in/WriteReadData/SAP%20 

Expenditure%20letter_08_03_2017.pdf specifies that fund from O.E. 

(Swachhta) can be spent on “IEC (Information, Education and 

Communication) activities.”  

As per link  

http://swachhbharatmission.gov.in/sbmcms/writereaddata/images/

pdf/Guidelines/SBMG_IEC_Guidelines.pdf 

 

 

 

10. Can public places like 

roads, parks etc be 

adopted for 

maintenance under 

Swachhta Action 

Plan?  

Yes as mentioned in Point 9, also under “IEC” Activities. 

 

** Swachhta queries helpline:- Bharti Sharma, Deputy Director, HRM-II                 - 011- 25815870 

                                                                                                                                       Mob:- 09599658978 

        


